Menu

Acteren dat je auto rijdt is niet te doen

image1-5Gisterenochtend had ik een casting die zonder twijfel in mijn top 3 kan van de slechtste performance ooit.

Het begon al bij het voorstellen. Dat gaat al 20 jaar hetzelfde. Geen probleem zou je denken tot ik ineens dacht: oei mijn leeftijd vergeten te melden! Mijn gezicht verraadde direct mijn gedachten, dus toen ik aarzelde bij het tonen van mijn zijprofiel herinnerde de regisseur mij daar ongeduldig aan. Ik loste het op door alsnog met humor te onthullen dat ik mijn leeftijd was vergeten te noemen. Het was een one taker dus het gestuntel staat er allemaal lekker op. Ik dacht: misschien overschaduwt mijn charme het gekluns?!

Daarna moest ik doen alsof ik in een auto reed. Nu verdient mijn autorijstijl normaal al niet de schoonheidsprijs (mijn rijbewijs haalde ik pas op mijn 40e, na zes keer zakken), maar doen alsof je auto rijdt? Dat is gewoon niet te doen!! Je kunt het niet acteren, tenminste, niet zonder dat je overkomt als een amateuristische kleuter met ADHD die constant het stuur heen en weer draait.

Vervolgens moest ik triomfantelijk doen. Ik ben van de naturel acteren, dus doe ik hoe ik normaal gesproken zelf triomfantelijk doe. Maar mijn normale zelf tonen was niet de bedoeling. Te enthousiast. Of ik het even subtiel wilde doen… Ondanks dat ik vaak complimenten krijg over mijn naturel spel, was de subtiele versie hier niet bepaald overtuigend.

Na afloop ging ik naar de wc en keek ik daar in de spiegel. Waar kwamen nu ineens al die donkere vlekken op mijn nieuwe truitje vandaan? Ach, van het transpireren tijdens het fietsen natuurlijk. Ook al zo heerlijk representatief. Niet onder mijn oksel maar gewoon keihard rondom de borsten. Lekker in your face bij het voorstellen. Geweldig. Staat allemaal op film nu.

Nou ja. Ze zoeken een type. Hoe vaak acteerde ik wel niet de sterren van de hemel en kwam ik toch niet verder dan de callback? De lessen van de dag c.q. castingtips:

  • Als er iets misgaat, gooi je charmes in de strijd.
  • Trek geen dun viscose truitje aan als je op een warme dag gaat fietsen en vertrek op tijd zodat je niet heel hard hoeft te fietsen (en daarna nog een kwartier lang na transpireert).
  • Concentreer je op de handeling in het hier en nu zodat vervelende gedachten je niet uit je rol halen (en je ineens een gezicht laten trekken die niet bij de situatie past).

Na de casting besloot ik maar van de zon te gaan genieten. Er stond een bezoekje aan schoonzus, terrassessie, etentje en ladies night op de planning met een vriendin. De nieuwe Bridget Jones. Best toepasselijk eigenlijk. Of ik word gekozen voor de commercial? Je weet het nooit. Maar als ze het type hyper enthousiast en klunzig zoeken heb ik die rol in ieder geval glansrijk binnengehaald. Anders: volgende keer beter. Falen is tenslotte het geheime ingrediënt van succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *