Menu

Wij helpen agenten slagen voor hun opleiding

Hier lachen we nog, maar we laten in no time onze tanden zien!

Ik werk nu al enige tijd als trainingsacteur. Iedere keer weer verbaas ik me over hoe intensief, leerzaam en effectief het werk is. Voor wie er niet bekend mee is: trainingsacteurs worden ingezet bij trainingen om situaties na te spelen. Je kunt een klant spelen, een collega, een bediende, een slachtoffer, een crimineel enzovoorts.

Je geeft wat nodig is
En om maar met de deur in huis te vallen: trainingsacteren is topsport. Je moet alle emoties kunnen laten zien, desgewenst kunnen schakelen en daarbovenop de leerdoelen in de gaten houden van de trainee. Dus constant verschuif je van de emotie waar je inzit naar vogelperspectief en terug. Je geeft telkens in het moment wat nodig is: arrogantie, angst, vreugde, boosheid, hysterie, huilen of juist zwijgen.

Dit vereist naast goede acteerskills ook psychologisch inzicht en coachingsvaardigheden. De meeste trainingsacteurs hebben dan ook een coachingachtergrond en dat geldt zeker voor degenen die voor de Politieacademie werken. Inmiddels ben ik daar één van en daar ben ik trots op.

Respect voor wat agenten doen
Wij zorgen er samen met de docent voor dat agenten in opleiding hun werk goed kunnen uitvoeren. Dat ze weten hoe ze met slecht nieuwsgesprekken kunnen omgaan, weten hoe ze mensen moeten toespreken die psychisch in de war zijn en weten hoe ze moeten handelen in conflictsituaties.

We mogen niet spreken over de casussen waar we mee werken, dus ik zal dat ook hier niet doen. Maar geloof me: als je de inhoud kent krijg je direct meer respect voor agenten en wat ze doen. Wij trainingsacteurs kennen en dragen de verantwoordelijkheid: wij helpen agenten slagen voor hun opleiding. We spelen daarom met volle overtuiging. Zo overtuigend dat echte emoties tijdens het spelen van situaties soms hoog oplopen. En dat is goed, want in de werkelijkheid gebeurt dit ook.

Nooit geweten dat er achter de schermen zoveel krachten scholen die mede zorg dragen voor onze welzijn en veiligheid. Het geeft voldoening om hieraan mee te werken. Alsof je net iets dichter staat bij wat de samenleving nodig heeft. Daar ben ik dankbaar voor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *